Τε. Μάι 8th, 2024

             Το 3ο ΓΕΛ  Λαμίας σε σύμπραξη -συνεργασία  με το 3ο Γυμνάσιο Λαμίας, συμμετείχε   στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη   από  28.11.2023 έως 1.12.2023. Από το 3ο ΓΕΛ  συμμετείχαν 32 μαθητές της Α’  Λυκείου  και τρεις συνοδοί εκπαιδευτικοί και από το  3ο Γυμνάσιο, 7 μαθητές της Γ’ τάξης με δυο συνοδούς εκπαιδευτικούς. 

           Το 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο  είχε θέμα: «“ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ: Ένα Μακραίωνο Ταξίδι (509 π.Χ.- Σήμερα) Ιστορία, Πολιτισμός, Κοινωνικοί και Πολιτικοί Θεσμοί, Δημοκρατία”

           Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και την Association Européenne des Enseignants (AEDE)».
          Την Πέμπτη 30/11/23 και ώρα 12:15  στο ΙΤΑLΙΑ ΤΕΑΤRΟ στη Ρώμη έγινε η παρουσίαση  της εργασίας στην οποία συμμετείχαν από κοινού τα δυο σχολεία.

           Το θέμα της παρουσίασης ήταν «Το Αθηναϊκό Δημοκρατικό Πρότυπο!»    πλαισιωμένο από ιστορική αφήγηση και υποστηρικτική προβολή οπτικού υλικού.  

Οι μαθητές μας, ήρθαν σε επαφή με άλλα σχολεία, αντάλλαξαν απόψεις, μοιράστηκαν γνώσεις και βίωσαν την πολυπολιτισμικότητα και στο χώρο του συνεδρίου αλλά γενικότερα και στις ξεναγήσεις όπου συνειδητοποίησαν ότι η δημοκρατία και ο πολιτισμός είναι αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων και συνεχούς προσπάθειας πολλών και διαφορετικών φορέων.  

         Η δράση στο σύνολο της στηρίχθηκε στην κοινοτική δυναμική της ομάδας και μέσω της βιωματικής μάθησης οι μαθητές μας απέκτησαν  πολυεπίπεδες  εμπειρίες ζωής.  Γενικά η παρουσία των μαθητών /τριων των σχολείων μας στο Συνέδριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, και οι μαθητές επέστρεψαν με πλούσιες εμπειρίες και βιώματα τόσο από το συνέδριο όσο και από τις ξεναγήσεις και τις περιηγήσεις στα μοναδικά μνημεία και αξιοθέατα της «Αιώνιας Πόλης».    

        Επίσης εκεί οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία για μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νικόλαο  Α. Κούκη.

Ιδιαίτερα εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Αναγνωστόπουλο Νίκο , μέλος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας για την καθοδήγηση  σε όλη τη διάρκεια του προγράμματός μας.